wings.hu múzeumok, gyűjtemények

Múzeumok, repüléstörténeti gyűjtemények Magyarország

Budapest, Petőfi Csarnok

A Városligetben, a Petőfi Csarnokban találhatjuk a Közlekedési Múzeum repülőgép-gyűjteményét. Leginkább kisméretű polgári gépeket találhatunk itt, de van egy SM-1-es (Mi-1) és egy katonai múlttal rendelkező, ma már polgári jelzéseket viselő Jak-18-as is. tovább

Kecel

Európa egyik legnagyobb katonai múzeumában találhatunk repülőgépeket is természetesen. A gépek állapota tökéletes, habár némelyik sosem létezett jelzéseket visel, másokra pedig nem megfelelő fegyverzet van függesztve. A Magyar Légierő történetét a MiG-15bis-től a MiG-23MF-ig követhetjük nyomon, emellett egy svéd Draken is megtalálható. tovább

Szolnok

A Magyar Légierő Múzeuma a katonai reptér mellett található. Leginkább a Légierő régebbi típusai állnak itt, habár akad néhány polgári illetve külföldi gép is (Tu-134, török és német F-104, svéd Lansen, stb.) A bázis területén található egy katonai műszaki iskola, ahol néhány, oktatási célokat szolgáló gépet is találhatunk, legtöbbjüket kiváló... tovább

Wrecks and relics - Magyarország

Alsónémedi

Az úgynevezett "Roncs-ranch" a falutól délre található, az 5-ös út mellett. A bejutáshoz engedélyt kell kérni az épületben. A tulajdonos folyamatosan rendezgeti a roncstelepet, egyre kevesebb gép található itt. Néhány éve még körülbelül 15 MiG-15-ös (bis és UTI változatok egyaránt), néhány MiG-17PF, MiG-19-es és MiG-21-es (F-13, U és csehszlovák F változatok) állt itt, néhány civil gép mellett. Napjainkra (2007 nyara) mindössze három gép, egy Debrecenből érkezett Jak-28R, illetve két MiG-21-es maradt.

Békéscsaba

Az 1986-os műrepülő világbajnokságnak is helyet adó civil repülőtéren egy MiG-15bis áll. Könnyen látható a Békéscsaba-Gyula (44-es) útról.

Bócsa

A jelezések nélküli Li-2-es a falu déli szélén áll, egy benzinkút mellett.

Börgönd

A volt katonai repülőtér területén valószínűleg még ma is áll egy MiG-15bis.

Budaörs

A fővárostól nyugatra található Budapest egyik legjelentősebb polgári kisgépes reptere. A területén egy MiG-21F-13 található.

Csepel, Kossuth Lajos Szakközépiskola

Csepelen, a Szabadkikötő utca déli végén kapott helyet a Kossuth Lajos Szakközépiskola oktatási célokat szolgáló gyűjteménye: Ka-26-osok, SM-1-esek, és egy MiG-21MF áll itt.

Dunaújváros

A várostól délre, a 6-os út mellett található polgári repülőtéren egy MiG-15bis köszönti az arra járókat.

Ferihegyi Skanzen

A Ferihegyi Skanzen is tartogat katonai múlttal rendelkező gépeket, mégpedig egy Li-2P-t és egy volt szovjet Il-14-est.

Jakabszállás

Ezen az új civil reptéren egy MiG-15bis található Ikarusz szobra mellett.

Kecskemét

Magyarország egyetlen, vadászgépeket üzemeltető légibázisán találhatunk néhány félretolt és leállított, vagy éppen kiállított gépet is (MiG-15bis-től MiG-21MF-ig). A hadrendből kivont MiG-29-eseket és L-39ZO-kat is itt tárolják. Két gép érdemel különös figyelmet közülük: egy földi célpontnak szolgáló, sajnos nagyon rossz állapotú Il-28-as, és egy nagyon jó állapotú MiG-21F-13-as, mely a reptér főbejáratánál áll.

Nagyatád

Pápáról a haditechnikai parkba került egy MiG-21-es.

Pápa

A reptéren mintegy 70, hadrendből kivont MiG és Szuhoj áll (kívülről nem lehet látni őket), a volt csapatmúzeum környékén ezen felül egy-egy MiG-15bis, -19PM és -21F-13 került kiállításra. Az itt álló gépek száma csökken, néhányukat sikerült eladni, míg mások múzeumokba kerültek.

Pécs

Régebben a Pécsi Vidámparkban egy Li-2-es állt, de 2004-ben Budaörsre került.

Solt

Az 52-es út mellett, Solt és Dunaföldvár között a benzinkúthoz közel egy MiG-15UTI áll. Egy oszlopon helyezték el, de leesett onnan, amitől a gép orra megsérült.

Szeged

A városban levő Li-2 kiégett, a roncsa Budaörsre került.

Székesfehérvár

A 8-as út mellett, a tűzoltó állomáson két Mi-2-es állt. A város nyugati részén, szintén a 8-as út mellett egy benzinkútnál egy Ka-26-os található.

Szentkirályszabadja

A volt helikopterbázis kapujában egy Mi-24D és egy Mi-8-as állt - ezek később Pápára kerültek át. A szolgálatból kivont Mi-24-eseket és Mi-8-asokat is ezen a reptéren tárolták, melyeket Mezőfalvára költöztettek a közelmúltban.

Tápiószecső

A laktanya területén egy MiG-21-es található.

Taszár

A katonai bázison találhatunk néhány kiállított gépet, de nem a reptér területén, hanem a légierő laktanyájában.

Tököl

A volt szovjet bázis napjainkban civil repülőtérként üzemel, de itt dolgozott a Dunai Repülőgépgyár is. Egy nagyon rossz állapotú MiG-15UTI, és néhány tárolt Mi-2-es (volt szovjet és NVA is) áll itt - régebben két oktatási célokat szolgáló MiG-21-est is láthattunk itt.