wings.hu múzeumok, gyűjtemények Lengyelország

Varsó - a Lengyel Hadsereg Múzeuma

Toldi Miklós

A Lengyel Hadsereg múzeumában a lengyel haderő fejlődését követhetjük végig, a kezdetektől napjainkig. Már önmagában a tárlatok gazdag anyaga is kellemes élményt ígér, de mindenképpen érdemes a szabad ég alatt elhelyezett gépeket is szemügyre venni. Az épület melletti kertben haditechnikai parkot alakítottak ki, ahol a Lengyel Hadseregben alkalmazott eszközöket láthatjuk. Bár a kiállítás nem bővelkedik repülőgépekben, de néhány ritkasága figyelmet érdemel.

A második világháború végére és az azt követő katonai repülés kezdeteire emlékeztet a Jak-9P vadászgép, a híres-hírhedt Il-2m3 Sturmovik, és a mellette látható utóda, az Il-10. Az előbb említett csatarepülőgépek között áll egy ritkán látható frontbombázó, a Pe-2FT. A kert végében egy Tu-2Sz-t találunk, sajnos nagyon rossz állapotban. A kormányfelületei hiányoznak, a kabin belemezelve, a festék hatalmas foltokban válik le a gép felületéről.
A sugárhajtású gépek közül egy-egy MiG-21PF, Jak-23 és PZL TS-11 Iskra várja a látogatókat. A helikoptereket egy Mi-2, valamint egy Mi-8T képviseli. Helyet kapott egy tetszetős terepfestéssel ellátott An-2-es is. A gépek jól fotózhatóak és akadálytalanul körbejárhatóak.

A parkban a szárazföldi haditechnika iránt érdeklődök is megtalálják számításukat. Nagy mennyiségben láthatunk itt lövegeket, rakétás és csöves légvédelmi eszközöket, páncélozott szállító harcjárműveket, harckocsikat és rohamlövegeket.

A kiállított gépek listája (2002. júniusi állapot)

Kiállított gépek - Varsó, a Lengyel Hadsereg MúzeumaTípusOldalszám
Jak-9P23
PZL TS-11 Iskra 101
Mi-8T 0614
MiG-21PF 0615
Mi-2 1449
An-2 5928
Il-2m-3 21
Il-10 
Pe-2FT 
Tu-2Sz 8

show english summary of Warsaw - Museum of the Polish Military

Warsaw - Museum of the Polish Military

The Museum of the Polish Military presents a broad picture of the history of the Polish armed forces; its rich in- and outdoor collections promise a pleasant experience. The park of military technology, which is outside of the main museum building, hosts equipment currently in use with the Polish military as well as retired equipment. Although the collection is not focused on aviation, a number of unique aircraft await the visitor.

The Yak-9P fighter, the famous Il-2m3 Sturmovik, and its successor the Il-10 represent the WWII era and the early fifties. The Pe-2FT attack aircraft is a rare example to find in any collection. A Tu-2S bomber closes the lineup though unfortunately it is much neglected. The flaps, the ailerons, the rudders and the canopy were missing and its paint was peeling. A MiG-21PF, a Yak-23 and a PZL TS-11 Iskra represent the jet age. A Mi-2, a Mi-8T helicopter and an An-2 light transport in a special camouflage ended our tour of the museum. Visitors are permitted to walk among the aircraft which proved to be an excellent opportunity for the photo enthusiast.

Those who are interested in traditional land forces' technology - especially in various artillery, air defense artillery, air defense missile systems, armored combat vehicles, tanks and assault vehicles - may find that the museum is particularly worth visiting.

List of aircraft on display

List of aircraft on display - Warsaw, Museum of the Polish MilitaryTypeSidenumber
Yak-9P23
PZL TS-11 Iskra 101
Mi-8T 0614
MiG-21PF 0615
Mi-2 1449
An-2 5928
Il-2m-3 21
Il-10 
Pe-2FT 
Tu-2S 8

june 2002.

Legyél Te az első hozzászóló!