wings.hu múzeumok, gyűjtemények Csehország

Műszaki Múzeum, Prága

Kárpáti Endre

A repülőmúzeumok kedvelői számára Prága említésekor mindenkinek azonnal eszébe jut a Kbely-i repülőtéren található, nagyszerű gyűjtemény. Azonban a régi idők kedvelői a belvároshoz sokkal közelebb is találkozhatnak kiállított gépekkel, mégpedig a Műszaki Múzeumban.
A gyűjteményben repülőgépek mellett számos egyéb műszaki emlék is megtalálható, a maga nemében nagyon szép például a régi fényképezőgépeket, illetve a bányászati technológiákat bemutató kiállítás is. Az egyik hangsúlyos terület azonban mindenféleképpen a közlekedés, annak minden ágazatával. A járműveket bemutató, galériás kialakítású épületrészben láthatók gőzmozdonyok, Ferenc József étkezővagonja, régi autók - és természetesen néhány repülőeszköz is, a mennyezetre függesztve. A kiállítás elsősorban a második világháború előtti időszakra helyezi a hangsúlyt. A repülés kezdeteire egy léghajó gondolája emlékeztet. Látható az egyik első utasszállítógép, a híres Etrich Taube zárt kabinos változata. Az első világháborút három gép is képviseli. A magyar szívnek különösen kedves a monarchiát idéző Knoller C.II-es. A győztes hatalmakat egy orosz Antara Anszalij iskolagép, illetve egy amerikai Tractor LWF-V felderítőgép képviseli, ez utóbbi talán még eredeti vásznazással. A húszas évekből került kiállításra a korabeli csehszlovák repülőipar egyik reprezentánsa, egy Avia BH-10-es. Látható a harmincas évek néprepülőgépének szánt, ám stabilitási problémáktól terhelt HM-14 "Égi tetű" egy példánya is. Érdekes ezt a gépet összehasonlítani "high-tech" kortársával, a gyönyörűen áramvonalazott Zlin Z-XIII versenygéppel.
A második világháború utáni fejlődést mindössze két valódi gépen követhetjük nyomon. Míg az M-1C Sokol túragép magyar lajstromjellel is repült, addig a másik csehszlovák konstrukció, a HC-102-es könnyű helikopter már nem vált igazán elterjedtté.


A falak melletti tárlókban több száz makett segít nyomon követni a légi közlekedés fejlődését. A kiállítás természetesen nem veheti fel a versenyt a világhírű Kbely-i múzeummal, azonban egy esős délután kitűnő programnak bizonyulhat a technika iránt érdeklődők számára.

A kiállított repülőgépek listája:

Antara Anszalij

11120

Avia BH-10

OK-AVO

Etrich E.VIII Taube Limusina

 

HC-102

RA-05

HM-14

 

Knoller C.II

119.15

M-1C Sokol

OK-AHN

Tractor LWF-V

4

Zlin Z-XIII

OK-TBZ

Legyél Te az első hozzászóló!