wings.hu múzeumok, gyűjtemények Bulgária

Haditengerészeti múzeum, Várna

Varga Balázs

A város tengerpartján, a kikötőhöz közeli részen található a Haditengerészeti Múzeum, mely 1923-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fő épületben elhelyezett kiállításon megtekinthetjük a közel 130 éves bolgár haditengerészet történetét: makettek, egyenruhák, fotók, személyes emléktárgyak, torpedók, és régi világítótornyok nagyon érdekes optikai elemei között sétálhatunk.

Az udvaron járhatjuk körbe a nagyobb kiállítási tárgyakat: tengeri aknák és horgonyok tucatjai mellett itt láthatjuk a Druzki torpedónaszádot - a Bolgár Haditengerészet talán leghíresebb hajóját, mely az első balkán háború alatt, 1912-ben megrongált egy török cirkálót - és egy jachtot, mellyel első ízben kerülte meg a földet bolgár hajós.

Ami minket jobban érdekel, és ami miatt említésre méltó egyáltalán a múzeum az oldalunkon: két helikoptert és egy robotrepülőgépet is láthatunk a szabadtéri részen. A Bolgár Haditengerészet 821-es oldalszámú Kamov Ka-25C típusával szemben, az udvar másik oldalán a 45-ös oldalszámú Mil Mi-4A álldogál. A forgószárnyasok között pedig a MiG-15-ösből származtatott SSC-2B (S-2 Sopka) típusú partvédelmi robotrepülőgépet vehetjük szemügyre. A félaktív radarirányítású, 90 km hatótávolságú eszköz 600 kg robbanóanyag-terhével komoly pusztítást tudott volna végezni bármely, a védett partokat fenyegető hajón. Szolgálatban állásának közel 30 éve alatt azonban mindössze négy példányt indítottak harci helyzetben: 1973-ban izraeli hajók ellen vetették be egyiptomi csapatok - teljesen eredménytelenül.

A múzeum tehát szempontunkból nem tartalmaz sem igazi ritkaságokat sem nagy mennyiségű kiállított repülőeszközt, de ha éppen errefelé járunk, nyaralunk, akkor érdemes benézni a hatalmas tengerparti parkkal övezett intézménybe.

2006. agusztus

Legyél Te az első hozzászóló!