wings.hu múzeumok, gyűjtemények Ausztria

Fahrzeug-Technik-Luftfahrt Museum, Bad Ischl - A Közlekedés, Technika és Repülés Múzeuma

Varga Balázs

A múzeumot Ausztria egyik legszebb részén, a Salzkammergut szivében fekvő 14.000 lakosú kisváros, Bad Ischl mellett, attól mintegy 3 km-re délre találhatjuk.

A magánkézben levő intézmény 1990-ben nyílt meg, és mint neve is mutatja nem csak repüléssel foglalkozik. A kiállítási tárgyak zömét a nagy méretű fedett csarnokban találhatjuk, ahol a rengeteg kerékpár, motorbicikli, személyautó, mezőgazdasági gép, makett és tűzoltóautó között kiállításra került néhány katonai jármű is.
Repülőeszközök csak kis számban akadnak itt: néhány vitorlázógép és egy kísérleti csupaszárny konstrukció mellett láthatunk egy Saab 29-est is. Ez a példány a Grazban települt 2. század állományát erősítette 1961 és 1972 között, mialatt 800 órát töltött a levegőben. Egy másik érdekesség az 1964-ben, Ausztriában épült helikopter. A Kain névre hallgató, 75LE-s boxermotor hajtotta eszközzel állítólag néhány rövid repülést is végrehajtottak, ami elnézve a gépet - teljesen nyitott felépítés, alumínium zártszelvény váz - nem kis bátorságot igényelt a pilótájától.

A nyolcvanas évek végén elég sok repülőgépet szerzett a múzeum a környező, volt szocialista országokból, főként az NDK-ból és Csehszlovákiából. Jelenleg azonban az udvaron csak három repülőgépet szemlélhetünk meg: a 25+47 jelzésű Szu-22UM3K jócskán hiányzó panelekkel és alkatrészekkel várja sorsa jobbra fordulását, míg a 0310-es MiG-21F-13 és a 4405-ös oldalszámú MiG-21PFM hozzá képest egész jó állapotban álldogálnak mellette.

A többi, mintegy tucatnyi gépet a múzeum mögött, a kerítés túloldalán helyezték el. A kerítésen kívül tároltak közül jól fotózható a magyar felségjelű, 350-es oldalszámú MiG-15bis - bár orrfutója mellett egy nyírfa növöget, úgyhogy ha nem változik a helyzet, pár év múlva már kevésbé lesz könnyen lefényképezhető. A legendás vadászgép mellett egy L-39ZO ácsorog félig leponyvázva. A többi repülőgép takarásban, illetve részben vagy teljesen gazban áll. Biztosan sikerült azonosítani a 23+86-os MiG-21U-400-ast, a 23+78-as MiG-21UM-et - ezen kívül könnyedén látható egy Bell 204B, egy Mi-8 variáns és egy Szu-22M4.

Az elég nagy alapterületű udvaron a jelenlegi három mellett még legalább 4-6 gép kényelmesen kiállítható lenne. Bízzunk benne, hogy a jelenlegi, szerencsétlen helyzettel a már régóta tervezett új csarnok építését készítik elő - bár az is biztos, hogy a kívül álló gépek átlagos állapota elég rossz, láthatóan elhanyagoltak - és nem a repülési rész felszámolása zajlik éppen!

2007. augusztus

Legyél Te az első hozzászóló!