wings.hu repülőnapok, gyakorlatok 2018

Wunstorf, a titánok otthona

Toldi Miklós

Júniusban, a Tag der Bundeswehr 2018 programok keretében szpotternapot tartottak a Wunstorfi légibázison, amely a 62. Légi Szállítási Ezred (Lufttransportgeschwader 62) otthona. Ennek az ezrednek az állományába kerül a Luftwaffe részére átadott összes új Airbus A400M Atlas szállítógép, valamint a típusra való kiképzés–átképzés is itt folyik. A bázis nagyszabású fejlesztése is szükségessé vált, hogy megfeleljen az újdonsült követelményeknek: hétszáz méterrel hosszabbították meg a felszállópályát, valamint a szélességét is megnövelték, felépültek a karbantartó hangárok, továbbá a szimulátornak helyt adó komplexum. Az A400 születését - akárcsak az összes többi új fejlesztésű harci repülőgép esetében, idő és költség túllépések, valamint műszaki akadályok szegélyezték, ráadásul 2015. május 9-én Sevillában egy tesztrepülést végző gép katasztrófája tovább árnyalta az összképet. A jelentős problémahalmaz ellenére is elmondható, hogy a Luftwaffe légi szállítási képessége nagyságrendekkel nőtt az Atlasz rendszerbe állításával.

A szpotternapok előnyei Wunstorfban is megmutatkoztak, a korlátozott számú résztvevő, valamint a nemzetközi repülőnapokhoz képest a repülés biztonságát szabályozó előírások enyhébb verziójának jóvoltából egy kényelmesen és jól fotózható rendezvényt kaptunk. A rendezők még egy-egy ajándékokat és ételt–italt árusító sátrat is felállítottak, ezzel biztosítva számunkra a teljes komfortérzetet.

Bemutatót két A400M és egy Eurofighter EF-2000 repült. A két szállítógép a felszállást követően egymás után gyártotta a szűk fordulókat, minden lehetséges szögből megmutatva magukat, de a STOL képességeiket sem rejtették véka alá. A Eurofighter repülése esetében vált igazán érezhetővé, hogy nem egy airshow közönségeként vagyunk jelen. Egy nemzetközi repülőnapon szinte lehetetlen ilyen kis távolságból nyomon követni egy vadászgép repülését, és ha már lúd, akkor legyen kövér alapon a gép pilótája tökéletes szpotterbarát demót prezentált. A fotósokhoz közel és alacsonyan, a masinát több alkalommal szépen bedöntve vagy orsózva repülte le a programját. Ezzel ki is merült a bemutatók listája, de a bázisra érkező, vagy onnan távozó repülőeszközök fotózásával már szép, kerek egésszé állt össze a pálya mellett eltöltött idő. Láthattunk még egy-egy C-160 Transall, Cessna 525 CitationJet CJ1+, Pilatus PC-9B, Panavia Tornado IDS repülőgépeket, és EC-135, valamint Sikorsky CH-53G helikoptereket.

Legyél Te az első hozzászóló!