wings.hu repülőnapok, gyakorlatok 2018

Varazsdi repülőnap 2018

Toldi Miklós

Először látogattunk el erre a repülőnapra, amely több szempontból is szolgált némi meglepetéssel. Egyrészről a közönség számára kialakított terület talán a legkisebb, amin valaha is részt vettünk, másrészt a felhozatal, amely bár nem éri el egy nemzetközi repülőnap választékát, de jelentősen meghaladja az esemény méreteit.

Egyértelműen a Horvát Légierő MiG-21-es vadászgépeinek részvétele jelentette az igazi vonzerőt, főként, hogy a közeljövőben a horvát és román légierőkben egyaránt váltótípusok veszik át a helyüket, és ezzel Európában véget ér a legendás repülőgép pályafutása. Egyéni bemutatót egy MiG-21UM repült, de ez sajnos nem az a nemzeti színekben pompázó „Kockica” volt, amely már évek óta a rendezvény ikonikus résztvevője. A későbbiekben még két harci huszonegyest is láthattunk, akik egy PC-9-es elfogását mutatták be, mindezt éles R-60-as rakétákkal, vagyis a készültségi géppár érkezett Varazsdra.

A párás levegő sokat dobott a spanyol EF-18M amúgy is parádés repülésén, látványos páraleválásokat produkálva a manőverek közben. Már visszatérő vendégnek számít a Magyar Légierő, idén a 32-es oldalszámú JAS-39C Gripenünk tartott egyéni bemutatót. A merevszárnyúakat még egy-egy Piaggio P-149D, Extra EA-300, Saab J1050, Jak-11 és PC-9M képviselte. Elvileg a program részét képezte az angol légierő Eurofighter Typhoon FGR4-ese is, de az egyszeri áthúzását inkább csak beköszönésként lehetett értelmezni. A Soko Galeb adottságainál fogva képtelen hangorkánnal vagy szemkápráztató manőverekkel lenyűgözni a nézőket, viszont a felszállását követően néhány méteres magasságban repülte végig a pálya teljes hosszát, majd ezt egy áthúzás alkalmával meg is ismételte.

Forgószárnyasok tekintetében is bőséges napot zártunk, a Mi-8MT két OH-58D Kiowa biztosítása mellet mutatta be egy különleges rendeltetésű szakasz telepítését és kiemelését. A Horvát Rendőrség EC135-ös és AB212-es helikopterei is szép és látványos programot repültek. A program vége felé már felhők lepték el az égboltot, valamint az eső is megeredt, így mi elindultunk hazafelé, ennek okán a CL-415 és AT-802F tűzoltó gépeket, a PC-6-ot és a lengyel, továbbá a horvát kötelékek bemutatóján már nem voltunk jelen.

Legyél Te az első hozzászóló!