wings.hu múzeumok, gyűjtemények Anglia

Imperial War Museum, London

Varga Balázs

A londoni Imperial War Museum is azok közé a múzeumok közé tartozik, melyekről az ember nem is sejti, mennyi időt kell a látogatásra szánnia. Előzőleg természetesen tájékozódtunk, milyen látnivalók akadnak, de a Heinkel 162-esen és a Fw 190-esen kívül nem sok olyan kiállítási tárgyról szereztünk tudomást, ami igazán lázba hozhatna minket. Úgy terveztük, 2-3 óra fotózással együtt bőségesen elég lesz.

A London belvárosában található, metróval is jól megközelíthető múzeum célja a brit birodalom huszadik századi történetének, harcainak bemutatása. A nagyobb méretű eszközök (repülőgépek, harckocsik, ágyúk, stb.) a fő csarnokban és az azt körülvevő galériákon vannak elhelyezve, míg a környező termekben különböző tematikus kiállításokat tekinthetünk meg.

Az első világháború légiharcaira emlékeztet a felfüggesztve kiállított B.E.2c felderítő repülőgép, valamint egy Sopwith Camel 2F1. A második világégés korának harci repülésére a már említett két német típuson kívül egy Spitfire Mk.IA és egy Mustang utal. Kifejezetten érdekes kiállítási tárgyakat képeznek a különböző repülőgép-roncsok, illetve metszetek: láthatjuk egy Zero pilótafülkéjét, egy Halifax orr-részébe be is mászhatunk, valamint megtekinthetjük annak a Bf-110-es roncsait is, melyet Rudolph Hess használt Angliába való átrepülésekor.

A fő csarnokban ezeken kívül rengeteg érdekes eszközt járhatunk körbe: találhatunk 1944-ben zsákmányolt V2 rakétát ugyanúgy, mint kilőtt Jagdpanthert, 1918-ban épített Mark V tankot, M4 Shermant, különböző lövegeket, aknavetőket, vagy éppen egy olasz "ember vezette torpedót".

Az alsó szinteken található állandó kiállítások bemutatják az első és második világháború különböző hadszíntereit, valamint a kisebb helyi konfliktusokat, ahol fegyverek, egyenruhák, személyes használati tárgyak, levelek, korabeli dokumentumok, fényképek ezreit tanulmányozhatjuk. Számomra az egyik legérdekesebb része ezen szinteknek egy bejárható lövészárokrendszer volt - az élethű hangulatról a rengeteg effekt gondoskodik. Belépve teljes sötétségbe kerülünk, ahol csak a tüzérségi torkolattüzek és távoli robbanások világítják meg az eget. A hanghatások, a szél, az élethű bábúk mind-mind fokozzák az installáció valószerűségét.

A múzeumban több napot is el lehetne tölteni, belépéskor nem is hinné az ember, milyen hatalmas, gazdag anyagot rejt az épület. A nagy csarnokban kiállított repülőgépek állvány nélkül is jól fotózhatók, van elég fény. A belépés, mivel angol állami múzeumról van szó, ingyenes.

2004. július

Kapcsolódó cikk

Legyél Te az első hozzászóló!