wings.hu repülőnapok, gyakorlatok 2011

Nyílt nap Aranyosgyéresen, 2011

Toldi Miklós

A Román Légierő Napja alkalmából nyílt napot tartottak július 20-án a Román Légierő 71. légibázisán, Aranyosgyéresen. A kijelölt időpont Szent Illés - a repülősök védőszentje - napjához kapcsolódik. Idén, a látogatók pluszként megkapták a Dacian Thunder 2011 gyakorlat alkalmából ide települt spangdahlemi A-10C-eseket is. A varacskos disznók gépágyús lövészetet végeztek a közeli lőtéren, valamint a bombavetést is gyakorolták egy távolabbi területen.

A nyílt nap emlékmű avatással vette kezdetét. A város határában lévő körforgalom mellett elhelyezett állványon egy meredeken emelkedő pozícióban kiállított MiG-21-es emlékeztet mostantól a repülő halált halt pilótákra. Látványos éjszakai megvilágítást is kapott az emlékmű, valamint egy apró parkoló biztosítja a problémamentes megállást.

Bent a bázis területén a Bakóban sorra kerülő, nagyjavításra vagy átépítésre váró Lancer A-k sora előtt kiállították az IAR 330-as Pumákon és a Lancereken alkalmazott valamennyi fegyverzetet és konténereket. Az amerikai vendégek jóvoltából egy A-10-est lehetett szemügyre venni, míg a vendéglátók egy-egy IAR 330 SOCAT-t és Lancer C-t mutattak be testközelből. A dinamikus programot a pálya végén elkerített területen lehetett megtekinteni. Ez a momentum már önmagában megért egy misét, ugyanis itt a nézőktől 2-3 méterre gurultak ki és be a gépek, valamint a két készültségi huszonegyes sem volt tizenöt méternél távolabb. A fel- és leszálló Lancerek és A-10-esek remek fotótémát szolgáltattak, de a levegőben, négyes kötelékben és géppárban végrehajtott áthúzások és többszöri infra-szórások inkább a szemnek kedveztek mintsem az optikáknak. Összességében ez egy olyan nyílt nap volt, amilyennek lenni kell egy hasonló rendezvénynek. Családias jellege mellett olyan lehetőségeket biztosít az érdeklődők számára, ami egy nagy nemzetközi repülőnapon elképzelhetetlen.

Legyél Te az első hozzászóló!