wings.hu repülőnapok, gyakorlatok 2010

Load Diffuser 2010

Kárpáti Endre

2010. április 26. és május 7. között rendezték meg Kecskeméten a Load Diffuser 2010 hadgyakorlatot, a Magyar Honvédség csapatai mellett az Ohioi Légi Nemzeti Gárda egységeinek részvételével. A gyakorlat legfontosabb céljaként az idegen típusú repülőgépekkel történő közös munkát határozták meg, valamint a NATO-ban alkalmazott harceljárások gyakorlását. Ugyanakkor a kecskeméti repülőtér északi oldalára egy KUB üteggel áttelepült győri rakétások is gyakorolhatták az együttműködést a vadászrepülőkkel, illetve a tevékenységet a bázist támadó gépek ellen.

A gyakorlaton az alábbi egységek vettek részt:

A földi célok elleni támadások során bevetésre kerültek az Amerikában kiképzett szolnoki előretolt légiirányítók is (a gyakorlat során másfélszáz földi célpontot "pusztítottak el"). Bár a gyakorlaton részt vevő gépek többsége csak póttartályokat és légiharc-rakétákat hordozott, rendszeresen a levegőben emelkedett néhány Gripen is, melyre a célmegjelölő konténer mellett két gyakorló Maverick rakétát is függesztettek.
Érdekes, hogy míg az eredetileg tervezett felszállások számától alig maradtak el a gyakorlat során, addig a repült időben majdnem 30 százalékkal kevesebbet teljesítettek - a gyakorló légi harcok során a felek sokkal többet használták az utánégetőt, ami a kerozin gyors fogyásához vezetett.

A gyakorlaton az alábbi amerikai gépek vettek részt:

A 86-0262-es bal oldalán egy MiG-23-as feliratú zöld csillag jelölte, hogy ezzel a géppel érték el az AMRAAM második légigyőzelmét 1993. január 17-én egy iraki gép ellen.
Az áttelepülést egy C-5 (Budapest-Ferihegyen) és két C-17-es (Kecskeméten) támogatta.

Legyél Te az első hozzászóló!