wings.hu repülőnapok, gyakorlatok 2003

Tulln-Langenlebarn, Fliegerregiment 1

Józsa Dávid

Draken a körforgalombanTulln-Langenlebarn - az osztrák fővárostól 40 kilométerre észak-nyugatra található kisváros nem véletlenül kapta a virágváros jelzőt. A városba érve gyönyörűen díszített házakkal, terekkel találkozhat az idelátogató. A körforgalmi csomópontokban virágokkal körülvett szökőkutak fogadják a vendégeket, de az egyik ilyen kereszteződésben szökőkút helyett egy Saab Draken látható a virágok között. Jóllehet a típust még használja a légierő, a már kivont példányoknak igyekeznek méltó helyet találni.

Blackhawkok felszállás előttA második világháborút követően a város melletti repülőtéren szerveződött újjá az osztrák légierő, majd 1955. decemberében erről a repülőtérről szállt fel a háború utáni évek első osztrák felségjelzésű repülőgépe. A repülőtéren jelenleg állomásozó, 1976-ban létrehozott Fliegerregiment 1 négy századból áll. Fő feladataik közé tartozik a helikopterpilóták alapképzése, a schengeni határ felügyelete, a légiszállítás és a katasztrófa-elhárítás. Az elmúlt években nagyobb nyilvánosságot kapott az alakulat, mely az 1999-es galtüri lavinakatasztrófának és az azt követő helikopter-beszerzésnek köszönhető. Mint ismeretes, az 1999. februárjában bekövetkezett katasztrófa elhárításához az osztrák légierő külföldi segítségre szorult, így a mentésben részt vett a német, a francia és a svájci légierő, valamint az US Army. A tanulságokat levonva azonnal pályázatot írtak ki közepes szállítóhelikopter beszerzésére, melynek eredményeképpen Ausztria kilenc darab Sikorsky S-70A-42-es helikoptert vásárolt. (Az A-42-es típusjelzés az osztrák légierő igényei szerint kialakított változatot jelöli.)
Vigyázó szemekAz első Black Hawk 2002. szeptemberében érkezett Ausztriába. Az Alpesi héják bázisa a Tulln melletti Langenlebarn lett, ahol a FIR 1 első századát alkotják. A nagyközönség a zeltwegi repülőnapon láthatta őket először, de ezt megelőzően 2003. június 13-án Langenlebarnban már részt vettek egy zártkörű rendezvényen, ahol három S-70-es terroristatámadás elhárítását imitálta. A langenlebarni bemutatón részt vett még két zeltwegi Draken, egy-egy PC-7-es és Saab 105-ös Linz-Hörschingből, továbbá a FIR 1 második századának AB-206-osai, a harmadik század OH-58B Kiowa-i és a negyedik század egy PC-6-os géppárja. A bemutatót követően közelről is megtekinthettük a Black Hawkokat és beszélhettünk a pilótákkal is, akik elmondták, hogy jóllehet a kiképzés első fázisa csak februárban fejeződött be, az új helikoptereket nagyon szeretik, mert a hajtóművek nagy teljesítménytartaléka miatt ideális számukra a hegyvidéki repülések végrehajtásához.

A résztvevő repülőgépek listája

Tulln-Langenlebarn, Fliegerregiment 1



Dinamikus program

Saab J35 Draken géppár

 

Saab 105

GF-16

Pilatus PC-6

3G-EH, 3G-EJ

Pilatus PC-7

 

Sikorsky S-70A

6M-BA, 6M-BB, 6M-BG

AB-206A

 

OH-58B Kiowa

3C-OA, 3C-OC, 3C-OG, 3C-OJ, 3C-OB (tartalék, nem repült)

Statikus program

SC-7 Skyvan

 

Pilatus PC-6

 

L-19A

3A-CG

Saab 91D

3F-SP

Sikorsky S-70A

 

SA316B

 

AB-206A

3C-JC, 3C-JI

OH-58B

3C-OE

AB-212

 

OH-13H Sioux

3B-HD

S-70A-k a bemutató utánOH-58B, felfegyverezve

Hajtóműindítás (PC-6)Felszálló OH-58B-k

Legyél Te az első hozzászóló!