wings.hu repülőnapok, gyakorlatok 2003

Roudnice nad Labem - Memorial Air Show 2003

Toldi Miklós

Mustang felszállás utánA Roudnice-ben megrendezett repülőnapon, mint az idén annyi más hasonló rendezvényen, a motoros repülés száz éves kezdeteiről emlékeztek meg. A felvonultatott oldtimer gépek és a füves repülőtér kifejezetten illett az alkalomhoz.

Reggel hétkor, a borús ég alatt már a számukra elkerített részen sorakozott a résztvevő gépek jelentős része. Az előzetesen kiadott programtól eltérően a B-26B és a Vampire sajnos nem volt jelen, de a közönség teljes kárpótlást kapott a reggeli órákban érkező AD-4N Skyraider és egy L-29 Delfin személyében.A programot a Luftwaffe néhai Do-28-a kezdte, majd az egyik nagy favorit, a P-51D Mustang következett - bemutatójának egyik leglátványosabb pillanatát egy "erőelem", a gép lendületből történő függőleges emelkedése jelentette. A Mustang repülése után egy R-44 Robinson helikopter földközeli, látványos gyors forgásokkal teletűzdelt műsora kápráztatta el a nézőket, amit az L-29 Delfin felszállása követett. Sajnos, már csak nagyon ritkán lehet találkozni ezzel a típussal, így igazán kellemes élményt jelentett ennek a szép festésű kiképző gépnek a bemutatóját figyelni.SkyraiderA Chipmunk T.10 és az Auster AOP.5 közös repülése nem sikerült túlzottan látványosra, bár ők inkább szépségükkel, mintsem repülési tulajdonságaikkal hívják fel magukra a figyelmet. A helikoptereket az előbb már említett R-44-en kívül egy-egy Mi-24 és W-3A Sokol képviselte. Ez utóbbitól már láttunk dinamikusabb repülést is. Bár a Bü-131 Jungmannokat szerencsére mostanában sűrűn látni a repülőnapokon, itt egy plusz meglepetést tartogattak a nézőknek, egy kis műrepülés formájában. A csillogó alumínium törzsű Pilatus P2-es repülése után egyszerre gurult ki és szállt fel a AD-4N Skyraider és a DC-3-as. A Skyraider erőteljes repülése és rácsapásai pontosan tükrözték a típus előnyös tulajdonságait, amiről leginkább Vietnam egén tett tanúbizonyságot. A DC-3 földközeli áthúzásaival a nézők és a fotózni vágyók között egyaránt osztatlan sikert aratott. A B-25 Mitchell felszállását követően vadászgépeket is pirulásra késztető, kilencven fokos bedöntésekkel végrehajtott fordulókkal lepte meg a nézőket, és talán a nap legszebb repülését produkálta. A rendezvény vége felé került sor egy sokak által várt pillanatra, az F4U-4 Corsair gurult el a nézők előtt, és kezdte el bemutatóját. A hatalmas méretű, mégis kecses vadászgép impozáns repüléssel bizonyította erejét.A nap folyamán repült még L-410, Avia BH-1 replika, PZL M-18A Dromader, 2 darab AT-6 Texan, egy Avia 270 és a Red Bull műrepülő csapata, öt Zlin 50LX. Ejtőernyős ugrást láthattunk An-2-ből, valamint egy Blanik szárnyáról.

Érdekes színfoltja volt a rendezvénynek a második világháborús, működőképes terepjárók és teherautók bemutatója, melyek tulajdonosai stílusosan eredeti egyenruhákban pompáztak. A sétarepülésekről egy-egy An-2 és Do-28-as gondoskodott.
Összességében egy látványos, jól szervezett, üresjáratok nélküli repülőnapot láthattunk.


A résztvevő gépek listája

A résztvevő gépek listája



Típus

Légierő/ország

Log

Oldalszám

Megjegyzés

B-25 Mitchell

   

N6123C

Red Bull Team

F4U4 Corsier

 

OE-EAS

   

AT-6 Harward

Német

D-FHGK

15

Red Bull Team

AT-6 Harward

Német

D-FHGL

8

Red Bull Team

P-51D Mustang

 

WZI

 

Big Beautiful Dolly (472218)

AD-4N Douglas Skyraider

Francia

F-AZFN

22-DG

125716

Pilatus P-2

Német

D-ETHN

   

DC-3

Német

D-CXXX

 

ex G-AMPZ Air Service Berlin

Auster V AOP.5

Angol

G-AKSY

TJ534

 

Chipmunk T-10

 

G-BTWF

WK549

 

W-3A Sokol

Cseh

 

719

 

Bü.131 Jungmann

 

SP-YPX

286

 

Bü.131 Jungmann

 

SP-YHS

   

AN-2

Cseh

OK-HIR

   

L-410

Cseh

OK-WDC

   

L-29 Delfin

 

OM-JET

   

Avia 270

Cseh

OK-EMA

   

Avia BH.1

Cseh

OK-GUU

25

 

Mi-24

Cseh

 

839

 

Do-28

Cseh

D-ICDY

5889

 

PZL M18A Dromedar

Cseh

OK-TGR

   

Blanik

Cseh

OK-2716

   

Zlin 50LX

 

OK-XRA

 

Red Bull Team

Zlin 50LX

 

OK-XRB

 

Red Bull Team

Zlin 50LX

 

OK-XRC

 

Red Bull Team

Zlin 50LX

 

OK-SRB

 

Red Bull Team

Zlin 50LS

 

OK-FAI

   

Robinson R44

 

OK-YIK

   

B-25 fordulóbanBig Beautiful Doll

Pilatus P-2Mustang a földön

F-4UBü-131

Kapcsolódó cikk

Legyél Te az első hozzászóló!